NIEUWS

Groenten en fruit in de lente

   |   25 maart, 2019

Groenten en fruit in de lente.

 

De lente is officieel begonnen! Een nieuw seizoen betekent nieuwe groenten en fruit. Ik heb een handig overzicht van seizoensgroenten en fruit gemaakt, zodat je weet met welke producten je aan de slag kunt gaan.

 

Koken en werken met de producten van het seizoen past in een bewust eetpatroon. Bewust betekent namelijk ook dat je rekening houdt met het milieu. Het is beter om groenten en fruit uit het seizoen te eten omdat het minder milieubelastend is om die bij de groenteboer te krijgen. Ook bevatten groenten en fruit in hun eigen seizoen de meeste vitaminen en mineralen.

 

Lente groenten: andijvie – asperges – aubergines – avocado – bloemkool – bospeen – broccoli – champignons – courgettes – komkommer – koolrabi – kropsla – paksoi – paprika – peulen – postelein – prei – raapstelen – rabarber – radijs – rammenas – sperziebonen – spinazie – spitskool – taugé – tomaten – tuinbonen – veldsla – ijsbergsla

 

Lente fruit: aardbei – abrikoos – ananas– banaan – citroen – grapefruit – kers – meloen – perzik – nectarine – sinaasappel

Lente Recept: Zalmfilet met asperges uit de oven

Ingrediënten:

1 dik stuk zalmfilet van 600 gr.

500 gr. witte asperges

1 sinaasappel, sap en rasp

1 bosuitje, in dunne ringetjes

1 kleine rode ui, heel fijngesnipperd

1 eetlepel verse dille, fijngeknipt

versgemalen zwarte peper

2 theelepels grof zeezout

50 g plantaardige boter, gesmolten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Wrijf de zalm in met sinaasappelsap en laat de filet 5 minuten liggen.

Schil de asperges met een dunschiller van het kopje naar het andere uiteinde.

Snijd aan de onderkant een stukje van 2 cm af.

Meng de sinaasappelrasp in een kom luchtig met de bosui, rode ui, dille, zeezout en peper.

Schep 4 eetlepels sinaasappelsap met 2 eetlepels gesmolten boter op de bodem van een lage rechthoekige ovenschaal.

 

Leg de zalmfilet in het midden in de schaal en verdeel het kruidenmengsel erover.

Leg de asperges aan twee kanten naast de zalm en schenk de rest van de boter over de zalm en asperges.

Dek de zalm en asperges af met een stuk bakpapier.

 

Schuif de schaal in de oven en laat de zalm en asperges in 25 minuten gaar worden.

Lekker met gekookte krieltjes in de schil.

 

(Bronnen: mind your feed en Nederlands asperge centrum)

<< TERUG NAAR HET OVERZICHT

 

MAAK EEN AFSPRAAK: 06-43 90 14 48

Dietistenpraktijk Mirjam Coolen

 

Dietistenpraktijk Mirjam Coolen

Tel: 06 43 90 14 48

Email:   info@dietistweert.nl

Locatie:

Het Gezondheidshuys, Oudenakkerstraat 63, 6006 BB Weert

 

Webpit webdesign